V poslední týdnech dostáváme od klientů otázky, zda se nemusí bát pádu cen jejich nemovitostí. Někteří se také ptají, zda by nebylo dobré počkat na brzký pád cen. Protože covid19…

My si to rozhodně nemyslíme. Podívali jsme se blíže na vývoj ceny bytů v Praze a pro porovnání jsme zvolili nejžádanější komoditu – tedy menší byty.

Graf nabídkových prodejních cen bytů 2+kk o užitné ploše 40-60 m2 ukazuje, jak velmi rozdílné jsou ceny bytů v Praze. Nejsilnější cihlová zástavba na Malé Straně a Starém Městě například svými cenami 2,5 násobně převyšuje ceny panelových bytů na sídlišti Černý Most na okraji Prahy.

Silný nárůst cen luxusních bytů v centru Prahy na začátku této “pětiletky“ hnala kupní síla movité klientely, ochotné zaplatit za luxus v podobě lokality poblíž historického centra, a to dokonce i u malometrážních bytů. Růst jejich cen se však v letošním roce zastavil.

Tradičně oblíbené lokality kolem centra Prahy, reprezentované v grafu pražským Smíchovem překročily již před 3 lety svými cenami hranici 100 tis. Kč za m2. Ty po mírném zaváhání v loňském roce však letos znovu rostou.

Největší dynamiku letos v růstu cen zaznamenaly „levné“ byty v okrajových částech Prahy, které jsou jednoduše pro většinovou kupní sílu na pražském realitním trhu nejdostupnější.

Těžko nyní posuzovat dopad koronavirové piruety makroekonomiky na realitní trh. Zatím se však zdá, že si rezidenční nemovitosti vybraly pouze jakýsi time out a jejich trh se znovu rozhýbal.

Ve střednědobém měřítku tak bude realitní trh do značné míry kopírovat ekonomiku a například trh levnějšími byty bude ovlivněn zaměstnaností.

Vzhledem k dlouhodobému převisu poptávky neočekáváme pokles, ale spíše růst. I s ohledem na události posledních týdnů však s nijak výraznou dynamikou. Postupným rozšiřováním centra Prahy zkrášlováním lokalit jako např. Karlín lze očekávat nárůst cen více v těchto lokalitách než v samotném centru, kde je cena již tak dost vysoká. Růst cen v okrajových částech Prahy může naopak brzdit schopnost kupujících dosáhnout na potřebný hypoteční úvěr. Meziroční nárůst cen lze očekávat na úrovni kolem 5 %.